Top 5: Nederlandse X Factor-winnaars | Top 40-nieuws (2024)

Deze week scoort Jaap Reesema via Mijn Kleine Presidentje zijn vijfde Top 40-hit. Zijn carrière begon met het winnen van de RTL-talentenjacht X Factor. Met vijf hits op zijn naam, wordt Jaap deze week de X Factor-winnaar met de meeste Top 40-noteringen. We nemen de top 5 winnaars van de Nederlandse versie met je door.

1. Jaap Reesema (5 hits)

Jaap was in 2010 de grote favoriet bij het derde seizoen van X Factor. Hij won uiteindelijk met zijn versie van Journey’s Don’t Stop Believin’. Die plaat werd gelijk een Top 40-hit en kwam op de tiende plek. Vervolgens werd het muisstil rondom de zanger. Het duurde vijf jaar voor hij weer in de Tipparade verscheen en dit keer wisten de meeste mensen niet eens dat hij het was. Hij ging verder onder zijn internationale pseudoniem Jake Reese en bracht meerdere danceplaten uit, waaronder een aantal met Hardwell. Toch deed dat in Nederland ook amper iets. Hij richtte zich vervolgens tot onze zuiderburen waar het een stuk vlotter liep. Hij deed mee aan de Belgische versie van Beste Zangers en hield er een aantal dikke hits aan over. Pas toen hij er met Nu Wij Niet Meer Praten, zijn duet met zangeres Pommelien Thijs, op 1 kwam, ging Nederland weer opletten. Sinds die hit ook hier de eerste plek bereikte, behoort Jaap Reesema tot de top van de Nederlandse popmuziek. Zijn derde en vierde hit scoorde hij vorig jaar en nu komt hij met Mijn Kleine Presidentje dus aan de vijfde. Het is voor het eerst dat een X Factor-winnaar dat voor elkaar krijgt. Als we kijken naar deelnemers die niet wonnen, moet hij nog wel zijn meerdere erkennen in Rolf Sanchez en One Direction die allebei acht keer de lijst haalden. Die eerste is overigens ook nog altijd ruim de X Factor-deelnemer met de meeste punten. Rolf behaalde maar liefst 1915 Top 40-punten.

2. Rochelle (4 hits)

Het jaar nadat Jaap X Factor won, was het de Helmondse zangeres Rochelle die het programma wist te winnen. Haar stem en podiumuitstraling maakten haar tot een ware ster die ook buiten X Factor opviel. Winnaarssingle No Air kwam meteen op de tweede plek, maar het was pas twee jaar later dat Rochelle echt doorbrak. Ze zong de harde dancetrack Shotgun van Yellow Claw in en dat bleek haar op het lijf geschreven. De plaat werd een top 10-hit en ook internationaal werd ze er succesvol mee. Drie jaar later stond ze nog met twee solohits in de lijst voor ze helaas verdween. De zangeres die het in zich heeft om heel succesvol te zijn in de muziek, moest gaan werken in een kledingwinkel. Dat bleek toen ze begin dit jaar meedeed aan het programma Better Than Ever. Of ze na dat programma weer een echte comeback kan gaan maken, is afwachten, maar ze gaf aan zeker nog graag verder te willen met muziek. Met vier Top 40-hits staat ze in dit lijstje op de tweede plek.

3. Lisa Lois (4 hits)

Zelden deed een winnaarssingle het zo goed als bij Lisa Lois. Met haar cover van Leonard Cohen’s Hallelujah schoot ze direct naar nummer 1 waar ze vervolgens vier weken stond. Het grappige is dat Lisa niet eens de eerste X Factor-winnaar was die Hallelujah als winnaarssingle uitbracht. Alexandra Burke won met dezelfde plaat in 2008, een jaar voor Lisa, de Britse versie. Ook zij scoorde er een gigantische hit mee in haar thuisland. Na het succes van Hallelujah wist Lisa nog een aantal jaren haar populariteit vast te houden en scoorde ze hits met No Good For Me, Promises Promises en Silhouette. Daarna bereikte ze nooit meer de hitlijsten. Al heeft ze nog altijd een goed lopende muziekcarrière. Op dit lijstje eindigt ze op gelijke hoogte met Rochelle, maar omdat die meer punten behaalde staat zij op plek 2 en komt Lisa Lois op de derde plek terecht.

4. Haris (3 hits)

In 2013 was op RTL4 het (voorlopig) laatste seizoen van X Factor te zien. Deze werd gewonnen door singer-songwriter Haris Alagic. Zijn Ed Sheeran-achtige winnaarssingle Playing With Fire bereikte de Top 40 waarna ook hij naar de achtergrond verdween. Uiteindelijk keerde hij terug in de schijnwerpers toen hij de Lucas & Steve-hit Perfect zong in 2019. Hij kwam ermee in de top 10 en zijn naam stond weer voorzichtig op de kaart. Hij werkte nog voor meerdere hits met de Maastrichtse dj’s samen, maar daar wilde hij geen credit voor. Hij koos voor een apart project voor zijn dance-samenwerkingen onder de naam Lagique. Als Lagique scoorde hij vorig jaar een grote radiohit met Ofenbach-samenwerking Wasted Love. Toch wacht Haris nog altijd op zijn tweede solohit. Wel heeft hij dankzij deze twee samenwerkingen maar liefst 45 weken in de Top 40 weten te staan en dat is net zo veel als Jaap Reesema en James Arthur, de succesvolste internationale winnaar. Daarbij is het zeker niet ondenkbaar dat Haris nog dit jaar een paar plekjes zal stijgen in dit lijstje. Voor nu staat hij met drie hits op de vierde plek.

5. Sharon Kips (1 hit)

Jaap en Haris bewijzen dat het eeuwenoude cliché dat ‘we van al die talentenjachtwinnaars nooit meer iets horen’ eigenlijk onzin is. Toch gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat sommige winnaars de belofte van een blijvende carrière in de spotlights niet kunnen waarmaken. Sharon Kips won in 2007 het eerste seizoen van X Factor, waarna ze meteen een grote hit scoorde. Door de grote hype rondom de toen nog nieuwe talentenjacht kwam ze met Heartbreak Away meteen op de eerste plek de Top 40 binnen. Toen ze de lijst zeven weken later weer verliet, bleek dat voorgoed. Hoewel ze doorging met zingen en muziek uitbrengen binnen de christelijke gemeenschap, kwam Sharon nooit meer in de buurt van een tweede Top 40-hit. Wel is ze dus met Jaap, Lisa en niet-winnaar Rolf de enige die ook op nummer 1 kwam. Dat lukte zelfs internationaal succesvolle X Factor-acts James Arthur en One Direction niet.

(20-03-2022)
Top 5: Nederlandse X Factor-winnaars | Top 40-nieuws (2024)

References

Top Articles
Can Cats Eat Plantain – Vet Explains Pets
Can Cats Eat Plantain Chips? (The Answer May Surprise You!)
Funny Roblox Id Codes 2023
Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Joi Databas
DPhil Research - List of thesis titles
Shs Games 1V1 Lol
Evil Dead Rise Showtimes Near Massena Movieplex
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
Which aspects are important in sales |#1 Prospection
Detroit Lions 50 50
18443168434
Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
Grace Caroline Deepfake
978-0137606801
Nwi Arrests Lake County
Justified Official Series Trailer
London Ups Store
Committees Of Correspondence | Encyclopedia.com
Pizza Hut In Dinuba
Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
How Much You Should Be Tipping For Beauty Services - American Beauty Institute
Free Online Games on CrazyGames | Play Now!
Sizewise Stat Login
VERHUURD: Barentszstraat 12 in 'S-Gravenhage 2518 XG: Woonhuis.
Jet Ski Rental Conneaut Lake Pa
Unforeseen Drama: The Tower of Terror’s Mysterious Closure at Walt Disney World
Ups Print Store Near Me
C&T Wok Menu - Morrisville, NC Restaurant
How Taraswrld Leaks Exposed the Dark Side of TikTok Fame
Dashboard Unt
10 Best Places to Go and Things to Know for a Trip to the Hickory M...
Black Lion Backpack And Glider Voucher
Duke University Transcript Request
Lincoln Financial Field, section 110, row 4, home of Philadelphia Eagles, Temple Owls, page 1
Jambus - Definition, Beispiele, Merkmale, Wirkung
Netherforged Lavaproof Boots
Ark Unlock All Skins Command
Craigslist Red Wing Mn
D3 Boards
Jail View Sumter
Nancy Pazelt Obituary
Birmingham City Schools Clever Login
Trivago Anaheim California
Thotsbook Com
Vérificateur De Billet Loto-Québec
Funkin' on the Heights
Vci Classified Paducah
Www Pig11 Net
Ty Glass Sentenced
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 6040

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.